1925

In 1925 is opa Cor van Rijn met paard en wagen begonnen aan de Stompwijkseweg 21 in Stompwijk. Cor vormde hiermee de eerste generatie van Van Rijn Groenten en Fruit. De groenten werden bij veel tuinders langs de Vliet geteeld. Vooral bospeen, komkommers, tomaten, witlof, bloemkool en prei. De groenten werden met platte schuiten naar veiling Veur gevaren alwaar ze via de klok geveild werden. Daarvandaan werden ze dan met paard en wagen naar huis vervoerd.

1954 – 1961

Hoe het begon 1954
In 1954 is opa Kees van Rijn voor zichzelf begonnen. Ook Kees startte zijn bedrijf met paard en wagen, aan de Boslaan nummer 9 in Veur, wat later Leidschendam werd. Tot de begin jaren ‘ 70 heeft Kees op dezelfde manier als opa Cor zaken gedaan. Kees verkocht zijn handel vanaf zijn paard en wagen en stalde deze ‘s avonds achter het woongedeelte van zijn huis. In 1961 kreeg Kees de kans om het pand van de familie Wensveen over te nemen, op de Damlaan nummer 7. Kees greep deze kans met beide handen aan en verhuisde met zijn gezin naar de Damlaan. Aan de reeds bestaande kleine groentezaak van de familie Wensveen zat namelijk ook een woning. Tot 1998 was de winkel gevestigd op de Damlaan.

1971

In 1971 heeft de 3e generatie zijn intrede genomen. Cock van Rijn (inmiddels ook al opa), is op 16 jarige leeftijd in vaste dienst getreden bij zijn vader Kees. Niet wetende dat hij begin jaren ‘90 de winkel van zijn vader zou overnemen en al zijn kinderen en vrouw later ook in de winkel zouden werken. Al op jonge leeftijd leerde Cock alle fijne kneepjes van het vak en heeft in de loop der jaren zijn Vakdiploma in Aardappels, Groenten en Fruit gehaald en later ook zijn koksopleiding. Cock zegt altijd: “Groenteboer is geen beroep, maar meer een roeping. Het is ontzettend hard werken. Soms wel 70 tot 80 uur per week, maar de reacties van klanten die je ervan terugkrijgt zijn goud waard! Bovendien vind ik het nog steeds ontzettend leuk om te doen, maar ik merk wel dat ik een dagje ouder word.”

1990

Hoe het begon 1990
In 1990 werd het voor Opa Kees tijd om een stapje terug te doen en nam Cock de groentezaak in Leidschendam van zijn vader over. Alhoewel de zaak van Cock geworden was, heeft Opa Kees zijn stokje niet helemaal kunnen overdragen. Opa Kees was nog jarenlang te vinden in de winkel, vooral achter de schermen. Hij heeft duizenden kilo’s roerbakschotel gesneden, spruitjes schoongemaakt en stoofperen geschild. Ook keek hij graag met je mee over je schouder, want oh wee als je een aardappel te dik geschild had of de celdeur open liet staan (want dan kreeg de hele winkel te horen dat Opa Kees het koud had).

1997

Hoe het begon 1997
Net als haar vader is Chantal op 12 jarige leeftijd begonnen met helpen in het bedrijf. Chantal vormt hiermee de vierde generatie. Chantal is begonnen als zaterdaghulp en heeft zichzelf door de jaren heen een onmisbaar spin in het web gemaakt. Chantal kent alle kneepjes van het vak en is de rechterhand van Cock. Gaat Cock op vakantie? Dan kan hij volledig vertrouwen op Chantal. Chantal heeft een HBO studie Media en Entertainment Management afgerond, maar haar hart en ziel liggen bij de winkel. In 2008 is Chantal er een jaartje uit geweest en heeft zij samen met haar vader Cock één jaar lang de kroeg Heeren van Veur in Leidschendam gepacht. In dat jaar is Chantal erachter gekomen dat ze net als haar vader en opa’s het ‘groenteboerenvirus’ in zich heeft.

1997

Op 3 november 1997 heeft van Rijn Groenten en Fruit een nieuw gezicht gekregen middels een nieuw logo. Op het eerste gezicht doet het nieuwe logo denken aan een opengesneden vrucht. Cock legt uit: “ Het nieuwe logo zie ik ook een beetje als een kroon op het werk van mijn vader en onze medewerkers de afgelopen 35 jaar.” Onder het motto ‘Verselijk lekker’ werden culinaire specialiteiten zoals salades of maaltijden en nieuwe producten prominenter gepresenteerd. In die tijd was een nieuwe logo een hele happening en we hebben dan ook met een mooi interview in het Leidschendamse Krantje gestaan.

1998

In 1998 zijn wij door de toenmalige Wethouder benaderd met de vraag of wij de stap durfden te nemen om met de winkel te verhuizen naar het nieuwe Damplein. Samen met Slagerij Piet Scholten en de toenmalige Dagmarkt hebben we onze nieuwe winkel geopend. De zaak op de Damlaan hadden we ook nog. Deze hebben we na enkele maanden gesloten. Uiteindelijk heeft het jaren geduurd voordat het Damplein geworden is zoals deze nu is.

2010

De groenteboer zoals we die vroeger kenden, bestaat niet meer en daarom besloten we dan ook om de naam van Rijn Groenten en Fruit aan te passen naar een naam die meer aansluit bij het huidige bedrijf. Wij geloven dat je voor lekker eten niet uren in de keuken hoeft te staan. De afgelopen jaren zijn we ons dan ook steeds meer gaan richten op kant en klare maaltijden en traiteur. Inspelen op het gemak is vandaag de dag ontzettend belangrijk. We zijn steeds meer uitgegroeid naar een culinaire groenteboer, dus van Rijn Culinair werd de nieuwe bedrijfsnaam.

2015

In 2015 is de groentezaak volledig in een nieuw jasje gestoken. Cock en Chantal hadden de hulp ingeschakeld van een team specialisten en samen hebben ze om de tafel gezeten om een geheel nieuwe huisstijl en uitstraling van de winkel uit te werken. De winkel moest volledig leeggetrokken worden en daarbij hebben ze hulp uit verschillende hoeken gekregen. Binnen een paar uur was de winkel kaal en konden de interieurbouwers aan de slag. Binnen 3 dagen is de winkel compleet verbouwd en opnieuw ingericht. Op donderdag 10 december is de groentezaak feestelijk heropend.

2020

Het hele land stond (en staat nog steeds) tijdens COVID op zijn kop. Vooral onze doelgroep, kwetsbare ouderen, durfden niet meer hun woning uit. Maar bovendien hadden we heel sterk het gevoel dat wij iets terug wilden doen voor de keihard werkende zorgmedewerkers. En zo ontstond het idee ‘Samen Vers’, een initiatief van Cock van Rijn samen met zijn hele gezin. Lesley bouwde binnen mum van tijd (slechts één dag) een complete website waarbij iedereen een bedrag kon doneren. Dat bedrag stond symbool voor een maaltijd. Jennifer heeft in de tussentijd de teksten voor de website geschreven en uiteindelijk hebben Chantal en Cock zich (gelukkig met de hulp van hele lieve mensen) uit hun naad gewerkt in de keuken. We gingen op vrijdag live binnen één weekend stond de donatieteller al op 2000 maaltijden. Uiteindelijk zijn er in totaal 2850 maaltijden gedoneerd. En dat hebben we met z’n allen gedaan. Dat gevoel dat we iets terug moesten doen voor het zorgpersoneel, deelden we samen met onze klanten, kennissen, koks, leveranciers en noem maar op! Iets waar we nog steeds kippenvel van krijgen en wat we niet meer zullen vergeten.

2021

Online is belangrijker dan ooit, dat weten Cock en Chantal maar al te goed. Hoewel ze regelmatig posten op Social Media, kon de website ook wel een upgrade krijgen. Jennifer, de jongste dochter van Cock, heeft tijdens haar studie altijd in de winkel als bijbaan gewerkt. Ze begon op 14 jarige leeftijd als zaterdaghulp en na 10 jaar gewerkt te hebben in de groentezaak en met haar HBO opleiding Communicatie op zak is Jennifer de Online Marketing ingegaan. Na 5 jaar merkte Jennifer dat zij de winkel enorm miste. Het klantcontact, de gezelligheid en natuurlijk het harde werken. En zo is ze samen met Cock en Chantal om te tafel gaan zitten om te kijken naar de mogelijkheden. Per 1 september 2021 is Jennifer weer terug in dienst gekomen in een combinatiefunctie van Online marketing en verkoopmedewerker.

Wat staat er nog op de planning?

2021

Een webshop kan anno 2021 eigenlijk niet meer ontbreken en dus zijn we hard aan het werk om onze webshop te ontwikkelen zodat onze klanten ook online een bestelling kunnen plaatsen.

2022

Er staat een feestje op de planning, want in 2022 zit Chantal 25 jaar in het vak!

2025

In 2025 bereiken we echt een mijlpaal, want dan bestaat van Rijn Groenten en Fruit (later van Rijn Culinair) 100 jaar! Wéér een reden voor een feestje!

Wordt vervolgd…

We zijn er al even mee bezig en wanneer het precies zal gebeuren weten we nog niet, maar uiteindelijk zal Chantal de zaak van haar vader overnemen.